Astigmat Nedir?

Çoğu kimsede başlangıçta astigmat bulunmaz ve miyop derecesi ilerledikçe reçetesine daha sonradan astigmatta eklenir. İlk astigmata sahip gözlük takıldığında sanki yer ayağının altından kayıyormuşcasına hissettirir. 

Google’a astigmat nedir diye arattığınızda göz merceğinin yapısınıdaki kalıtsal bozukluk tanımı çıkar. Bu tanımlarda size bir nevi astigmatın anneden, babadan yada dedenizden geçtiğini söyler ve olayların temeline inmez. Eğer ki tüm kardeşlerinizde ve ailenizin tamamında astigmat yok ise burada bir miktar temele inmeliyiz.

Gözün ön kısmında göze giren ışığı kırarak gözün en arkasında tek bir noktaya odaklanmasına aracılık eden göz merceği bulunur. Göz merceğinin yapısında bozunma olduğunda göze giren ışık ışınları gözün en arkasında en az iki yerinde odaklanır. En az iki yerde odaklanan ışık ışınları hem yakın hem de uzak mesafede bulanık görüntü oluşturur. 

Astigmat nedir? Miyop nedir?

Astgimat göz miyop gözden farklıdır. Göz astigmata sahip olduğunda bulanıklık hem yakında hem de uzakta olur. 

İlerleyen miyop astigmatı tetikler. Miyop göz numarası arttığında gözün önden arkaya olan uzunluğu artmıştır. Göz merceği gözün uzamasına kendini uyarlar. Gözün önden arkaya olan uzunluğu arttıkça gözün yapısı değişir ve ön kısmında bulunan merceğin yapısı bölge bölge bozunur. Göz merceğinin bozunan bölgelerinden göze giren ışık ışınları, gözün en arkasında en az iki farklı bölgeye odaklanır. En az iki farklı bölgeye odaklanan ışık ışınları hem yakın hem de uzak mesafede bulanık görüntü oluşturur. 

İlerleyen miyop genelde astigmatı oluşturur. Bu durumlarda astigmat genetiklikten ziyade miyobun bir yan etkisidir. Miyopun başlangıcını ve daha sonrasını detaylıca burada bulabilirsin.

Sadece astigmata sahip gözlerde durum biraz farklıdır. 

Gözün sağa ve soğal bakıldığında kaslar farklı güçte çalışır. Kaslar farklı güçte çalıştığında gözün etrafında farklı güçte çekilme olur. Göz merceğinin çevresinde çekilmenin farklı güçte olmasıyla yapısında bozunmalar olur. İlerleyen miyopla oluşan astigmata benzer şekilde çevresinde çekilmenin farklı güçte olmasıyla yapısı bozulan mercekten göze göre ışık ışınları en iki farklı yerde odaklanır. 

Gün içinde neredeyse herkesin göz merceğinde yapısal değişiklikler olur. Lakin bu değişim farkedilemeyecek kadar küçüktür. Kasların farklı güçte çalışması günbegün sürdüğünde görüşteki bulanıklık fark edilecek düzeye gelir. Görme anatomisi gündüz oluşan küçük dereceli astigmat tedavisi için geceleyin kendisini tekrardan düzenler. Oluşan küçük dereceli astigmatlara gözün sağa ve sola bakıldığında farklı güçte çalışan kaslar destek çıktığında ve günbegün devam ettiğinde bulanıklık fark edilecek düzeye ulaşır.

Astigmat miyoptan farklıdır. Astigmat göz hem uzak mesafe de hem de yakın mesafede bulanık görürken miyop göz, göz numarasına bağlı olarak uzak mesafede bulanık görür. 

Sahip olduğum astigmatımı görüşümde nasıl yöneteciğimi öğrendim. Hem astigmat hem de miyobu bir arada yönetmek işleri zorlaştırsada astigmat görüşümü netleştirdikçe astigmat göz numaram ve miyop göz numaram sırasıyla düşüyor.  

Astigmat göz numarası düştükçe görüş kalitemdeki artış miyop göz numarası düşüşüne göre çok daha belirgin oluyor. 

Nerde; neyi nasıl yapacağını birkez öğrendiğinde hem astigmatını hem de miyobunu zorlanmadan yönetirsin. İkisi birlikte işleri çok zorlaştırırsa astigmat derecinin durumuna göre hem astigmat hem de miyop göz numaranı sadece miyop göz numarana dönüştürürsün. Astigmat numaranın yarısı kadarını miyop numarana ekler ve sadece miyop göz numaralı merceklerle devam edersin. 

Döünüştürme yapıp sadeece miyop göz numarasına sahip olduğunda astigmat numarası ve astigmat açısını göz numarandan çıkarırsın. İlgilenmen gereken tek bir göz numarası kalır, o da miyop numarasıdır.

Lakin ilk başta astigmat düşürmek yada miyoba dönüştürmekten ziyade miyobu düşürmek en iyisidir. Miyop düşüşü astigmat düşününden daha belirgindir, daha kısa sürede gerçekleşir. Miyop göz numaranı iki-üç defa düşürdükten sonra sıra kendiliğinden astigmata gelir. Gelmez ise kendin astigmat numarası düşüşü yapar yada astigmatın tamamını veya bir kısmını miyoba çevirirsin. 

Işığın yansımasını, kırnımını mercekten geçişini, merceklerin yapsını, ışığın mercekten geçişini optik fizik inceler. Bir ışığın hangi ortamda nasıl yol aldığını inceleyen optik bilimciler ışığın merceklerden geçişini ve mercekler arasında ilişkiyi derinlemesine incelerler. Optik fizik bilimi aynı zamanda astigmatı miyoba dönüştürmeye izin verir. Optik fizikte bu dönüşüm imkanı mevcuttur.

Scroll to Top