Geçici Miyop
Geçici miyop nedirden önce görmenin nasıl gerçekleştiğine ve görme anatomisinin nasıl çalıştığına bakmalıyız.
Görme nasıl gerçekleşir?
Nesnelerden yansıyıpta gelen ışınlar, göz bebeğimizden geçerek göz yuvarlağının iç kısmında bulunan göz merceğinde kırılır. Göz merceğinde kırılan ışık ışınları gözün en arkasına , retinaya odaklanır.

Retinada, diğer duyu organlarımızdaki gibi ( burunda koku alma reseptörleri, dilde tat alma reseptörleri gibi) görme reseptörleri bulunur. Işınlar bu reseptörleri uyarır . Gözün en arkasında ışık ışınları beynin işleyebileceği elektrik sinyallerine dönüşür. Elektrik sinyalleri, sinir ağlarıyla beyinde görsellerin işlendiği görme bölgelerine iletilir ve beyinde işlenerek görüntü oluşur.
Sliyer kas
Uzak mesafede bulunan bir objeye odaklanırken veya bir manzara izlenirken sliyer kaslar rahattır. Yakın mesafede ise işler değişir: Uzak mesafeli görüşten yakın görüşe geçerken ( Bir kitap okumaya başlarken vb.) sliyer kas kasılır, kasılan kaslar merceği kalınlaştırıp ışınları kırarak tekrar retinaya ulaşacak şekide hizalar.

Odak noktası her zaman retinanın üstünde oluşmalıdır. Bu yüzden sliyer kas ve gözün diğer yapıları bakılan mesafe değişikliğinde “göz uyumu” denilen uyarlamayı yapar.
Geçici miyop
Aralıksız uzın süre yakın mesafeli odak gerektiren çalışma göze stres bindirir. Gözde bulunan sliyer kas; stres, yorulma ve aşırıyı yakın çalışma sonucu tamamen gevşeyemez ve gözlerde bulanıklık ortaya çıkar. Göz normal görüşe sahip iken kasın gevşememesi nedeniyle gözlerde miyop ortaya çıkar. Bu durumda kasın kasılmasına bağlı olarak uzak messafede oluşan bulanıklığa bilimde “Geçicş miyopi” denir.
Geçici miyop herkeste aynı derecede bulanıklık yapmayabilir ve başlangıçta televizyondaki yazıları net görememe, trafik levhalarını net seçememe ya da kitaptaki yazıları okuyamama yaşatabilir.
Geçici miyop olduğunda görüşündeki bulanıklığı telafi etmek için göz doktoruna gidersin ve görme testlerinden geçer ve ardından reçeteni alırsın. Reçetede yazılan gözlüğü taktığında görüşündeki bulanıklığı giderirsin.
İlk gözlük kullanımında göz ve beyin bu gözlüğe alışkanlık edinme sürecine girer. Bu süreçte yere bakarken ya da başka bir yöne bakarken hafif baş dönmesi, bakıtığın yerin sana mesafesi fazla iken çok yakınmış hissi oluşabilir.
Beyin ve göz, gözlüğe alışkanlık kazandığında bunlar geçer. Bu gözlüğe alışkanlıkla beraber gözün önüne koyduğun gözlükteki mercekler göze etki eder.