Göz egzersizleri ve Miyop

Uzak mesafede bulanık görmeye sahip olan biri ya da göz numarasının artışından sıkılanlar gözüyle ilgili başı şeyleri değiştirmek istediğinde genelde Google’a ya da Siri’ye göz egzersizleri diye aratır. Karşısına göz bebeklerinin sağa-sola veya yukarı aşağı oynatmayı gösteren youtube videoları ya da bolca yazı dolu internet siteleri çıkar. Temel lise biyoloji dersinde göz anatomisini anlayan biriyse bu göz egzersilerinin baştan neyi çalıştırdığını bilir. Ancak temel lise biyolojisine hakim olsa da olmasa da göz egzersilerini bir müddet deneyip işe yaramayınca doğal görme geliştirmeye olan inanç yitebilir.

Sağ bakma- sola bakma- yukarı bakma- aşağı bakma ve beliki çapraz bakma 🙂 gibi göz egzersizleri miyobu tetikleyen göz kaslarından daha çok göz yuvarlağının hareketini sağlayan göz kaslarını çalıştırır. Bu kaslar göz yuvarlağını göz çukuru içerisinde istemli hareketini sağlar. Sağ bakmak istediğinde sağ bakmanı, sola bakmak istediğinde sola bakmanı, başka bir yöne bakmak istediğinde o yöne bakmanı istemli olarak sağlar.

Göz egzerisleri; elinde evucunda göz anatomisine dair herhangi bir bilgi olmayanlar ne yapacağını bilmeyenler için zaman kaybıdır. Göz egzersizlerini bir müddet yapan ve bundan fayda göremeyenler doğal göz gelişimine olan inançları azalır. Hem miyopla ilgisi olmayan kaslarla çalışıyorlar hem de gelişim bekliyorlar. Bu işleri zorlaştırır. Lakin göz numarası düşürmede en baştan neyle ilgilenmen gerektiğini bildiğinde ve görmenin temeline indiğinde işler değişir. Görmenin ne olduğunu ve miyobun arkasında olup bitenleri öğrendiğinde bu tip egzersizler önemsizleşir. 

Egzersizlere marakın dinmeceyecek kadar ateşliyse ve illa da bir egzersiz istiyorsan yakın ve uzak mesafe arasında bakışını bi yakın mesafeye bi uzak mesafeye yönelt. Uzak ile yakın arasında bakışını yönelttiğinde yakın ve uzak mesafede değişen mesafeye göre gözünün net görüş sağlaması için kendini uyarlayan kaslar ve yapılar çalışır…Ki temelde bu yapıların ve kasların gerktiği gibi çalışmadığında uzak ve yakın mesafe değişikliğine uyumsuzlaşır ve görmende bulanık görüş başlar. Bulanık görüşün başlangıçta nasıl başladığının detayı burada.
Görme geliştirmede yakın ve uzak mesafeye bakışını yönelttiğinde görüşünle ilgilenirsin. Lakin gözü hareket ettirme egzersizi yaptığında gözünü çevirmekle uğraşırsın. İstediğin şey görüşünün tamamıyla mı yoksa sadece gözünün göz çukuru içinde yuvarlanmasıyla mı ilgilenmek? 

Scroll to Top