Derinlik algısı

Derinlik adalgısı

Tekrardan hoşgeldin,

Gözlere ne verirsek onu alır. Etrafında başkalarına baktığında senden çok daha fazla saat yakın çalışmada bulunan ve gözlük takmayan insanlar olduğunu görürsün. Saatlerce telefona, bilgisayara bakıyorlar ama hala uzak mesafede net görüşü var. Giderek gözlük kullanan insan sayısı artsada saatlerce yakın mesafeli çalışmalarda bulunan gözlüksüz insan oldukça fazla. Bu tipler genelde çocukken daha az yakın mesafeli işlerde bulunup daha çok dışarıda zaman geçirmişlerdir. 

Bebekler ilk doğduklarında genelde yakını net göremezler. Uzağı net göremeyerek doğan bebekler de vardır lakin çoğu yakını göremez halde doğarlar. Gözün önündeki doğal mercek, eksenel uzunluk, silyer kas ve gözün diğer yapıları ilk birkaç ay içerisinde değişim geçirirler ve net görüş için doğumdan itibaren birbirlerine uyumlu hale gelmeye başlarlar. Bu uyumluluk sürecinin %95’i (bunun ne kadar olduğunda resim defterinden bakabilirim. Ve bu bilginin olduğu makalede yada kitapta telif yoksa ya da genel bir bilgi olmuşssa eklerim.) 12 yaşına kadar sürer. 12 yaşına kadar olan süreçte gözlere ne verdiysen onu almaya çok daha hassastır. Çocukken daha çok ev ortamında oyunlarla meşgul olduysan gözlerin evin içerisendrki mesafeye göre kendisini ayarlar. Çocukken daha çok dışarıda vakit geçirdiysen gözler kendisini tüm mesafeye göre kendini ayarlar. Kendini tüm mesafeye göre ayarlayan gözler ileride yakın mesafeli bir işi terk ettiğinde tüm mesafeye kendini uyarlaması kolaylaşır. 12 yaşından sonra gözler için 24 yaşına kadar süren ikinci hassas dönem başlar. Bu dönemde bir önceki döneme göre hassasiyet çok daha azdır. Lakin hassasiyet hiç yok değildir. 

İlk dönemde yani 0-12 yaşta gözlük taktıysan büyük ihtimal çok fazla yakın işlerde ve ev ortamında vakit geçirdin ve ileriki dönemlerde yakın çalışmalı mesafelerinde göz numaran arttı. Lakin burada derine indikçe doğru adımları ve gözlüğe bağımlılığını nasıl azaltacağını öğreniyorsun.

Çevremde yakın mesafeli işlerde bulanan ve gözlük takmayanları gördüğümde işin içinde başka şeylerde olduğu apaçık ortadaydı. Yakın mesafeli çalışma en önemlisiydi lakin yakın mesafeli çalışmanın yanında birşeylerle daha ilgilinilmesi gerekliydi. 

Yakın mesafeli odak gerektiren işe başladığımızda göz, net görüntü için kendisini yakın mesafeye göre uyarlar. Yakın mesafeli odaklandığın bilgsiyar ekranı, kitap veya herhangi birşey olsun onu net görebilmek için merceğin yapısı bombeleşir, silyer kas kasılır ve eksenel uzunluk uzar. Baktığın bilgisayar ekranı veya kitap iki boyutludur. Yani iki eksenden oluşurlar. Bilgisayar ekranı önündeyken geçirdiğin süreye ve stres durumuna bağlı olarak gözler bilgisayar ekranı dışında olan bitenlere ilgisini azaltır. Bilgisayar ekranı dışındakilere azalan ilgi gözleri iki boyutlu olan ekrana alıştırır. İki boyutlu görüşe alışkanlık kazanan gözlerin derinlik algısı azalır. Derinlik algısı azaldıkça hayatı bir televizyondan seyredermiş hissiyatı oluşur. Görüşteki nesneler arasında mevcut olan boyutun algısı azalmıştır.

Görüş gelişiminde derinlik algısının düzeyini artırmak isteriz. Sahip olduğun derinlik algının düzeyini nasıl artıracağını birkez öğrendiğinde öğretiyi gün içinde herşeye uyarlarsın. 

Evde bir masa üzerine herhangi iki eşya koy, masa üstünde başka birşey olmasın. İki eşya masa üzerindeyken rahat bir duruşta ol. Eşyaları birbirilerinden uzak olsun. Bir eşyaya bakarken diğerinin orada olduğunu fark et. Birine bakaerken diğerini net görmeye çalışma. Eğer birbirlerine çok yakın değillerse birine bakaerken diğerini net göremezsin. Sadece merkezi görüşün baktığın eşyadayken diğerinin orada olduğunu fark et.

Scroll to Top